TALENTOMÉTER DÖNTŐ

Június 12-én véget ért az A38 Hajó és a Szerencsejáték Zrt. fél éve tartó könnyűzenei tehetségkutató sorozata. A vasárnapi döntőn kiderült, hogy melyik zenekar lett a sorozat fődíjasa, amelynek jutalma egy, az A38 Hajó által készítendő 50 perces televíziós portréműsor és koncertfilm. Természetesen a fődíjas Bambi Beatzen kívül a döntőn résztvevő másik kilenc fellépő mindegyike értékes, és ami a legfontosabb: karrierje szempontjából is hasznos díjakban részesült. A több száz fős közönség előtt zajló döntő már-már baráti gálába csapott át, hiszen a szakmai zsűri tagjai nem csupán értékelték a zenekarokat, hanem egy-egy közös szám erejéig fel is léptek az általuk választott együttessel.

 

 

Fél éve, a Talentométer könnyűzenei tehetségkutató indulásakor azt kérdeztük: tehetség vagy szerencse kérdése betörni a zenei életbe? Öt műfajban (rock/metál, elektronikus, világzene/népzene, hiphop/reggae/dancehall, dzsessz) sosem látott számú, egészen pontosan 647 előadó nevezett, és a jelentkezőkre több mint húszezer közönségszavazat érkezett. A szakmai zsűri és a közönség a hónapokon át tartó nyilvános válogatók után végül is öt-öt zenekart (műfajonként kettőt-kettőt) juttatott a döntőbe. Ez a tíz együttes mérte össze tudását és tehetségét vasárnap.

 

 

A döntőre jelentősen megváltozott az addigi lebonyolítás. Az elő- és középdöntők műfaji szeparációja megszűnt, az egyes műfaji zsűrik elnökei (Fábián Juli énekesnő, Delov Jávor dobos, Élő Márton harsonás-producer, Palotai Zsolt DJ, Porteleki László hegedűs) pedig ezúttal együtt döntöttek a legjobbról.

 

A Talentométer fődíját végül a lendületes, elektronikus pop-rockot játszó, elbűvölő énekesnőkkel fellépő Bambi Beatz nyerte el. A fődij egy, az A38 Hajó által a közeljövőben készítendő 50 perces koncertfilm és riportműsor, aminek felvételei egy külföldi zenekar koncertje előtt zajlanak majd, és utómunkája, vágása és hangkeverése teljes egészében az A38 Hajón történik.

 

 

A nevezett közel 650 zenekarból a tízes döntőig eljutni önmagában elképesztő teljesítmény, ezért a döntő során alapelv volt, hogy minden bejutott zenekar részesüljön valamilyen elismerésben. Ezért a zsűri az alábbi döntéseket hozta:

 

Országos turnét nyert, legalább egy külföldi állomással a tradicionális reggae-t a dancehall-lal eredeti módon ötvöző Vibekillaz. A zenekar koncertjébe nem mellékesen a zsűritag Élő Márton (Irie Maffia, Barabás Lőrinc Eklektric) is bekapcsolódott egy nagyszabású harsonaszólóval.

 

 

50 órányi stúdióidőt nyert az A38 Hajó professzionális hangstúdiójában a tradicionális népzenét játszó Góbé zenekar, amelynek koncertjén, elismerése jeléül Porteleki László zsűritag, a Muzsikás hegedűse működött közre.

 

 

Koncertklip-felvételt két zenekar nyert. A népzene és a rock ötvözésével jelentőset alkotó Szkítia zenekar,

 

 

illetve a fúziós dzsesszt játszó For Notes.

 

 

30 óra stúdióidőhöz, illetve demo-cd készítési lehetőséghez szintén két zenekar jutott: a metál kategóriában továbbjutott As We Fly Away,

 

 

illetve a három fiú-három lány felállású, rapet-funkot ötvöző csapat, a K-Zaj.

 

 

Ismét csak két zenekar részesült fellépési lehetőségben az A38 Hajón, neves külföldi előadó várhatóan teltházas koncertjének előzenekaraként: a dzsesszben markáns, egyedi hangot megütő Tsunami Fusion Band (amellyel egyébként egy szám erejéig Fábián Juli is fellépett),

 

 

illetve a már-már klasszikus rockzenét, saját meghatározása szerint „moszatrockot” játszó Zeropozitive, amelynek koncertjébe egy Balanyi Szilárdtól kölcsönzött roto tommal Delov Jávor is beszállt.

 

 

És az eddigi Talentométer-fellépések hagyományainak megfelelően a közönség is szavazhatott. Az eredeti terveket jelentősen keresztülhúzta egy sajátos holtverseny, ugyanis a Góbé és a finom elektronikát laza hiphoppal és dzsesszes-soulos hangulatokkal vegyítő EtaP hajszálra ugyanannyi közönségszavazatot kapott. Az ezzel járó díj minkét zenekarnak 100 ezer forint értékű hangszervásárlási utalvány az Eldorádó hangszerkereskedésben.

 

 

A Magyar Televízió különdíjaként a Bambi Beatz, az EtaP és a Zeropozitive kapott fellépési lehetőséget a Sztársáv című műsorban.

 

 

A döntő után pedig a zsűri ötödik tagja, Palotai Zsolt ötórás születésnapi szettel és egy elképesztő hangulatú záróbulival tisztelgett a fellépők és nyertesek előtt.

 

 

Közel fél éven át tartottak a Talentométer tehetségkutató válogatói, és a döntő méltó megkoronázása volt az eseménysorozatnak. Külön ki szeretnénk emelni a koncertek és programok barátságos jellegét – a backstage-től a nézőtérig, természetesen a színpadot is beleértve fantasztikus hangulat uralkodott, hosszú távú barátságok és szakmai kapcsolatok szövődtek. Nagy hálával tartozunk a zsűri tagjainak, akik elképesztő lelkesedéssel és hozzáértéssel értékelték, bátorították és segítették a fellépőket hónapokon keresztül (ezt mi sem bizonyítja jobban, mint remekül sikerült közös produkciók).

 

 

Köszönjük a nevezőknek, a fellépőknek és természetesen a közönségnek a bizalmat és lelkesedést – bízunk benne, hogy a Talentométer valóban komoly ugródeszka lesz a döntős zenekaroknak és természetesen a fődíjas együttesnek, a Bambi Beatznek.

 

 

Talentométer - hiszünk a tehetségben, hiszünk a szerencsében.

vissza

YouTube